در دنیای کودکان، جدایی از والدین یا جدایی از وسیله مورد علاقه میتواند بسیار آزار دهنده و دردناک باشد. اما این ترس تا چه سنی با کودکان همراه است؟ آیا نگرانی بیش از حد کودک برای جدایی از والدین حتی برای زمان های نسبتا کوتاه طبیعی است؟
ما در این مقاله قصد داریم به بررسی سوالات این چنینی بپردازیم و اضطراب جدایی در کودکان را به طور کامل برای شما توضیح دهیم و راهکارهای موثری را برای کنترل و کاهش اضطراب جدایی را به شما ارائه دهیم. پس اگر فرزند شما هم با ترس جدایی از پدر و مادر همراه است، خواندن این مقاله میتواند برایتان کارآمد و مفید واقع شود.
اگر بخواهیم تعریف جامعی از اضطراب جدایی کودکان داشته باشیم باید چنین بیان کنیم که: اضطراب جدایی در کودکان به معنی ترس کودک در مواجه با جدایی از والدین، افراد نزدیک و یا وسایل مورد علاقهشان است که معمولا در بین سنین 7 ماهگی تا 3 سال شایع است. با این حال ممکن است این اختلال تا سنین بالاتر نیز ادامه پیدا کند.
اختلال اضطراب جدایی در کودکان، نوعی اختلال روانی است که در آن کودک برای مدت طولانی با اضطراب و ترس شدیدی در مورد جدایی از افراد یا وسیله مورد علاقهاش روبرو می شود و به طور چشمگیری رفتار و عملکردش را تحت تأثیر میگذارد. به عبارت دیگر، این اختلال باعث میشود که کودک با مشکلاتی مانند عدم توانایی در تمرکز، مشکلات در روابط اجتماعی، بی خیالی نسبت به فعالیت های روزمره و یا مشکلات در مدرسه روبرو شود.
از تفاوتهای اصلی این دو حالت میتوان به شدت و مدت طولانی ترس و اضطراب در اختلال اضطراب جدایی و تأثیر گذاری منفی آن بر روی رفتار و عملکرد کودک اشاره کرد. در حالی که اضطراب جدایی در کودکان، معمولا برای چند دقیقه تا چند ساعت پس از جدایی از شخص یا شیء مورد علاقهاش ادامه دارد و به طور کلی تأثیرات چشمگیری بر روی رفتار کودک نمیگذارد.
همچنین بخوانید: خانه بازی شرق تهران
اختلال اضطراب جدایی یکی از شایع ترین اختلالات روانی، عاطفی و رفتاری کودکان است که حدودا از هر 100 کودک 9 تا 17 سال، 13 نفر از آنها دچار نوعی اختلال اضطرابی مانند اضطراب جدایی میشوند یعنی تقریبا 4 درصد از جمعیت کودکان را در بر میگیرد.
بد نیست بدانید اختلال اضطراب جدایی حدودا 6.6 درصد از جمعیت بزرگسالان را شامل میشود و میانگین سن شروع آن تقریبا از سن 23 سالگی است.
با توجه به آمار منتشر شده از سایت معتبر www.ncbi.nlm.nih.gov میانگین سن شروع اختلال اضطراب جدایی تقریبا 6 سال است که آن را به یکی از اولین اختلالات اضطرابی در کودکان تبدیل میکند. طی تحقیقات انجام شده در ایالت متحده، اختلال اضطرابی (SAD) با 6.7 درصد از تمام اختلالات اضطرابی، زمانی که فوبیاهای خاص و اجتماعی کنار گذاشته شود، بالاترین شیوع را در طول زندگی دارد.
شیوع SAD در طول عمر بزرگسالان 6.6 درصد است که 77.5 درصد از بیماران شروع این اختلال را در دوره بزرگسالی گزارش کرده اند.
همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم اختلال اضطراب جدایی در کودکان کوچک تر امری طبیعی است و تقریبا این نوع از اضطراب در کودکان بین 10 تا 18 ماهگی به اوج خود میرسد و در نهایت در سن 3 سالگی برطرف میشود.
اما به طور کلی یک کودک باید حداقل 4 هفته برخی از علائمی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم را به همراه داشته باشد تا بتوان اختلال اضطرابی او را تشخیص داد. هر کودک ممکن است علائم متفاوتی را از خود بروز دهد اما به طور کلی موارد زیر را میتوان به عنوان شایع ترین علائم اختلال اضطراب جدایی (SAD) بر طبق DSM-5 در نظر گرفت:
البته بهتر است به این نکته مهم توجه داشته باشید صرفا والدین یا سایر افراد تنها با شناسایی علائم نمیتوانند به طور قطعی تعیین کنند که کودک دچار اختلال اضطرابی شده است یا خیر؟!
توصیه میشود والدین این کار را بر عهده یک روانشناس بالینی یا روانشناس کودک و نوجوان بگذارند چرا که آنها با توجه به سایر مولفه های دیگر و شرایط کودک میتوانند به درستی تشخیص دهند و مناسب ترین راهکار را برای کاهش و درمان اضطراب جدایی کودک ارائه دهند.
همچنین بخوانید: آموزش نه گفتن به کودکان
علل و عواملی که خطر احتمالی ابتلا به اختلال اضطراب جدایی (SAD) را در کودکان افزایش میدهد عبارتند از:
همچنین بخوانید: بهترین مهدکودک های جهان
اگر فرزند شما هم هنگام جدایی بی تابی میکند و مدام ترس جدا شدن از شما را دارد بهتر است از برخی از ترفندهای زیر جهت کاهش اضطراب او استفاده کنیداز جمله:
شما میتوانید برای شروع فرزندتان را به یک فرد مطمئن بسپارید و برای رفتن به مغازه، چند دقیقه ای از او دور باشید. البته دقت داشته باشید فرزندتان را در کنار کسی تنها بگذارید که کودک احساس راحتی و امنیت داشته باشد. این کار را به تدریج به جدایی های طولانی تر پیش ببرید و در آخر آنها را در محیط هایی که برایش کمتر آشناست رها کنید. مانند مهدکودک، مدرسه و …
در مواقعی که قصد دارید برای مدت کوتاهی از فرزندتان جدا شوید بهتر است با او درباره کارهایی که قرار است بعد از دیدارتان انجام دهید صحبت کنید تا منتظر شما و قول هایی که به او دادید بماند. برای مثال به او بگویید:
” پسرم کارتونت که تموم شد مامانی هم پیشته؛ بعد که اومدم لباساتو بپوش حاضر شیم بریم خرید تا وسایل شام رو باهم بخریم”
زمانی که قصد دارید فرزندتان را ترک کنید هر چقدر هم که نگران و ناراحت هستید نباید اجازه دهید تا عواطف منفی شما در مقابل فرزندتان بروز کند زیرا این حس شما موجب افزایش تنش و استرس کودک میشود. بنابراین در این شرایط سعی کنید با لبخند زدن و اطمینان خاطر از فرزندتان خداحافظی کنید .
برای این کار بهتر است در مواقع جدایی، از وسایلی که به کودک حس آرامش و امنیت بیشتری میدهد استفاده کنید. گاهی یکی از اسباب بازی های مورد علاقه فرزندتان میتواند حس آرامش را به او القا کند یا گاهی اوقات روسری یا لباسی که بوی شما را میدهد!
زمانی که فرزندتان را برای مدتی تنها رها میکنید به او توضیح دهید که اگر به شما نیاز داشت چطور با شما تماس بر قرار کند. برای مثال اگر کودک از رفتن به مدرسه امتناع میکند به او توضیح دهید که چطور میتوند با شما در تماس باشد و این اطمینان خاطر را بدهید که در مواقع نیاز نزد او میروید. البته بهتر است در این مواقع از معلمان بخواهید که شرایط کودک را درک کنند تا زمان جدایی کودک راحت تر سپری شود.
همچنین بخوانید: تغذیه کودکان در مهدکودک
نگرانی و گریه کردن نوزادان و کودکان نوپا در مواقعی که از مراقبان اصلی خود جدا میشوند کاملا طبیعی است اما به مرور زمان کودک این موضوع را درک میکند که حتی در شرایطی که افراد یا اشیاء را نمیبیند باز هم آنها وجود دارند و قرار نیست که آنها را از دست بدهد.
باید به این موضوع توجه داشته باشید که تا زمانی این درک در کودک رخ نداده است، اضطراب جدایی او مانع سر کار رفتن شما و همینطور معاشرت و یادگیری تجربیات جدید در مهدکودک نشود. در صورتی که اضطراب جدایی فرزندتان موجب ترس و نگرانی شدید او میشود توصیه میشود در این مورد با یک رونشناس مشورت کنید.
روانشناسان بالینی کودک و نوجوان با توجه به سن، علائم و سلامت عمومی کودک مناسب ترین روش درمانی و راهکارها را ارائه میدهند که میتواند شامل موارد زیر باشد: