تا به حال شده با کودک حواس پرت و بی قرار دست و پنجه نرم کنید و این مسئله چالش های بسیاری را برای شما ایجاد کرده باشد؟
گاهی اوقات برخورد با کودکان حواس پرت نگرانی های متعددی را برای والدین یا معلمان ایجاد میکند و احساس میکنند علت حواس پرتی در کودک ممکن است ناشی از مسائل جدی تری باشد که البته بسیاری از این نگرانی ها با بزرگ شدن کودک برطرف میشود.
در ادامه این مقاله قصد داریم شما را بیشتر با علل و علائم حواس پرتی در کودکان و همینطور راهکارهایی برای افزایش تمرکز در کودکان آشنا کنیم؛ پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید:
احتمالا شما به عنوان فردی که با کودک حواس پرت در ارتباط است، این ویژگی را همراه با علائمی که در ادامه به آن اشاره میکنیم مشاهده کرده باشید. علائم همراه با حواس پرتی در کودکان عبارتند از:
بر اساس تحقیقات انجام شده به طور کلی دامنه توجه کودکان در هر سال از زندگیشان تقربا 2 تا 3 دقیقه است و با بزرگ شدن آنها این دامنه گسترش میابد. به این معنی که:
دامنه توجه | سن کودک |
2 تا 3 دقیقه | 1 سال |
4 تا 6 دقیقه | 2 سال |
6 تا 9 دقیقه | 3 سال |
8 تا 12 دقیقه | 4 سال |
10 تا 15 دقیقه | 5 سال |
*با توجه به جدول فوق کودکان پیش دبستانی معمولا کمتر از 15 دقیقه میتوانند متمرکز شوند.
همچنین بخوانید: خانه بازی کودک در شرق تهران
حواس پرتی کودکان پیش دبستانی ممکن است بر اثر برخی از موارد زیر باشد از جمله:
گاهی اوقات حواس پرتی کودکان ممکن است ناشی از مشکلات جدی تری در آنها باشد که نیاز به درمان های بالینی دارد. برخی از اختلالات مرتبط با حواس پرتی کودکان عبارتند از:
افسردگی: برای کودکانی که به افسردگی مبتلا هستند به دلیل بی انگیزگی ممکن است حفظ تمرکز و توجه بر انجام فعالیت های روزانه دشوار باشد.
اضطراب: کودکانی که با اضطراب دست و پنجه نرم میکنند به دلیل ترس ها و نگرانی های شدیدی که دارند در حفظ تمرکز با مشکل مواجهاند.
اختلال یادگیری : ممکن است برخی از کودکان دچار مشکلاتی در یادگیری و توجه به درس شوند که میتوان این اختلال را با تکنیک های روانشناسی درمان کرد.
اختلال ADHD : این اختلال یکی از شایع ترین اختلالات روان است که معمولا از دوره کودکی شروع میشود و با مشکلاتی مانند بیش فعالی، عدم تمرکز و حواس پرتی و… همراه است.
همچنین بخوانید: راهکار کنترل خشم در کودکان
با استفاده از تکنیک هایی که در ادامه به شما معرفی میکنیم میتوانید حواس پرتی و عدم تمرکز در کودکان پیش دبستانی را کاهش دهید :
یکی از بازی های فکری و سرگرم کننده برای کودکان 3 تا 6 و حتی سنین بالاتر چیدن پازل است. برخی از پازل ها مختص افراد بزرگسال طراحی شده است که قطعات آن بیشتر است اما با این حال پازل های زیادی نیز در بازار وجود دارد که میتوانید با توجه به سن فرزندتان آنها را تهیه کنید.
پازل های بچگانه به مراتب تعداد قطعات کمتری در اندازه بزرگتر دارند که تکمیل آن را برای کودکان کوچک تر آسان میکند. حل یک پازل نیاز به تمرکز و مهارت حل مسئله دارد که میتواند برای کاهش حواس پرتی و تقویت توجه کودک مفید باشد.
گروه سنی: 2+
اگر احساس میکنید که خردسال شما حواس پرتی دارد و تمرکز کردن برایش مشکل است میتوانید با کمک بازی های رومیزی برای مدتی توجهش را به انجام آن جلب کنید. با وجود بسیاری از دستگاه های الکترونیکی که برای پرت کردن حواس ما در حال رقابت هستند، تمرکز برای انجام کاری میتواند دشوار به نظر برسد. بازی های رومیزی این فرصت را در اختیار کودکان قرار میدهند تا لحظاتی را دور از صفحه نمایش بگذراند و آنها را وارد دنیای واقعی کنند.
گروه سنی: 2+
بازی چراغ سبز، چراغ قرمز یکی از بازی های کلاسیکی است که میتواند به تقویت تمرکز کودکان حواس پرت کمک کند و در عین حال پیروی از دستورالعمل ها را به آنها آموزش دهد. برای انجام این بازی باید تعدادی از کودکان دور هم جمع شوند و سپس یکی از آنها به عنوان چراغ راهنما در مسیری دورتر از سایر کودکانی که در یک راستا کنار هم دیگر قرار گرفتهاند، بایستد.
زمانی که چراغ راهنمایی میگوید ” چراغ سبز ” سایر کودکان میتوانند به سمت چراغ راهنما حرکت کنند و زمانی که اسم ” چراغ قرمز ” شنیده شود، در همان حالتی که هستند باید در مسیرشان توقف کنند. در نهایت اولین کودکی که به چراغ راهنمایی برسد برنده است.
گروه سنی: 4+
همچنین بخوانید: اهمیت یادگیری مبتنی بر بازی در نبوغ کودکان
بازی جاسوس یکی از بازی های دورهمی جذابی است که میتوان آن را در هر رده سنی انجام داد. در این بازی شخصی که به عنوان جاسوس معرفی شده است باید وسیله ای را که در دید سایر افراد است را انتخاب کند و بگوید :(( من با چشم کوچکم چیزی را جاسوسی میکنم که … )) و شی را توصیف کند. سپس سایر بازیکنان باید حدس بزنند آن شیء چیست؟!
این بازی با بهبود مهارت مشاهده و توجه به جزئیات میتواند تاثیرات مثبتی را در تقویت تمرکز کودکان داشته باشد و حواس پرتی کودکان را کاهش دهد.
گروه سنی: 4+
در این روش قصد داریم 18 تمرین جسمانی برای افزایش تمرکز و توجه کودکان پیش دبستانی را آموزش دهیم اما باید سعی کنید این تکنیک ها را به تدریج انجام دهید تا خردسال از انجام آن دلزده و دلسرد نشود.
همچنین بخوانید: قلدری در کودکان
4 Comments
سلام من یک پسر 7 ساله دارم که خیلی شیطونی میکنه و داخل مدرسه خیلی حواس پرته و میاد خونه ازش میپرسم چی یاد گرفتی اصلا جواب درستی نمیده و نگرانم که در اینه براش مشکل ساز شه. نمیدونم چیکار کنم
سلام آیدا عزیز
برای حواس پرتی فرزندتون میتونید تشویقش کنید که اگر درس فردا رو خوب گوش کنه و برای شما توضیح بده براش غذای مورد علاقشو میپزید یا خوراکی مورد علاقشو براش میخرید یا حتی به جایی که دوست داره میبردیش تا یک انگیزه مضاعف برای کودکتون ایجاد کنید. همچنین با معلم های پسرتون ارتباط بگیرید و از اونها هم بخواید تا اطلاعات بیشتری درباره رفتار فرزندتون داخل کلاس در اختیارتون بزارن. ممکنه کودک شما کامل متوجه مفاهیم میشه و صرفا علاقه یا به انتقال اونها و بیانش برای پدر مادر سر باز میزنه. با این روش میتونید تشخیص بدید که آیا واقعا داخل کلاس حواس پرت هست یا خیر 🌷
اینکه موقع حواس پرتی لجبازی هم اضافه میشه واقعا خسته کننده میشه
سلام
بله گاهی کودک با هدف لجبازی به حواس پرتی ادامه میده اما راهکار های مقابله با لجبازی رو میتونید در مقاله با همین عنوان مطالعه کنید.