یادگیری مبتنی بر بازی که با نام علمی (Game-based learning) شناخته میشود، به عنوان یک روش آموزشی جذاب و موثر برای کودکان کاربرد دارد. در این شیوه کودکان به طور غیر رسمی و با اشتیاق بیشتر، مفاهیم پایه ای را میآموزند، به طور فعال با محیط خود ارتباط برقرار میکنند و میتوانند از طریق بازی، مهارت های مختلف را در خود تقویت کنند.
یادگیری مبتنی بر بازی به کودکان این امکان را میدهد تا مفاهیم پیچیده را به صورت ساده تر و قابل فهم تر بیاموزند؛ چرا که بازی ها قادرند مفاهیم دروس مختلف را در قالب یک داستان جذاب به کودکان ارائه دهند. همچنین خردسالان در روش یادگیری مبتنی بر بازی، به جای خواندن کتاب درسی، به صورت فعال در فرایند یادگیری شرکت میکنند و این کار برای آنها بسیار لذت بخش و مفید خواهد بود.
اگر اطلاعات کمی درباره انواع تکنیک های یادگیری مبتنی بر آموزش دارید یا به دنبال بازی های آموزشی برای بهبود یادگیری و افزایش رغبت کودکان به تحصیل دارید؛ خواندن این مقاله را از دست ندهید!
همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم یکی از مهم ترین مزایای یادگیری مبتنی بر بازی، آموزش غیر رسمی آن است که همین موضوع باعث میشوند یادگیری مفاهیم و مهارت های پایه برای کودکان بسیار لذت بخش شود. علاوه بر آن یادگیری مبتنی بر بازی میتواند از رشد ابعاد اجتماعی – عاطفی، روانشناختی و همچنین فیزیکی کودک حمایت کند؛ به این صورت که:
یادگیری مبتنی بر بازی که به عنوان یک روش آموزشی از آن یاد میشود از طریق بازی، ایجاد تعملات مثبت و ارتباطات اجتماعی را به کودکان آموزش میدهد و باعث رشد و ارتقا ابعاد اجتماعی – عاطفی نونهالان میشود. همچنین این روش آموزشی به کودکان کمک میکند تا مهارت های اجتماعی از جمله همکاری، به اشتراک گذاشتن، تعامل با دیگران و … را بهبود بخشند.
علاوه بر آن بازی میتواند به عنوان یک فعالیت لذت بخش برای کودکان به افزایش خودباوری و اعتماد به نفس آنها کمک کند به این صورت که کودک با تجربه موفقیت های کوچک در بازی میتواند موفقیت ها بزرگتری را نیز در زندگی خود تجربه کند. همچنین انجام بازی های آموزشی به آنها این امکان را میدهد تا بتوانند با شرایط مختلفی که ممکن است در زندگی با آن مواجه شوند، آشنا شوند و یاد بگیرند که چه رفتاری را از خود در این شرایط نشان دهند.
همچنین بخوانید: ویژگی های یک مربی مهد خوب چیست؟
یکی از بهترین نمونه های یادگیری مبتنی بر بازی، بازی های گروهی است. بازی های گروهی کودکان را در شرایطی قرار میدهد تا بتوانند با یک دیگر تعامل و همکاری داشته باشند و به عنوان یک تیم عمل کنند. به طور کلی تکنیک یادگیری مبتنی بر بازی از طریق آموزش مهارت برای برقراری ارتباط موثر با دیگران میتواند به تقویت و رشد ابعاد اجتماعی – عاطفی اطفال کمک کند.
کودکان با انجام بازی به فرآیند یادگیری علاقه بیشتری نشان داده و با انگیزه بیشتری در آن شرکت میکنند. تکنیک GBL به کودکان کمک میکند تا با انجام بازی های آموزشی، مهارت هایی مانند حل مسئله، تفکر انتقادی، حافظه، خلاقیت، توجه، تصمیم گیری و همینطور مهارت های زبانی را در خود تقویت کنند.
علاوه بر موارد ذکر شده، این سیستم آموزشی به کودکان کمک میکند تا با یادگیری مهارت ها، توانایی های خود را بهبود بخشند و از این طریق اعتماد به نفس کودک تقویت شود.
یادگیری مبتنی بر بازی به کودکان کمک میکند تا بتوانند با استفاده از بازی ها و فعالیت های جذاب و پویا، مهارت های مورد نیاز را تقویت کنند. بازی هایی که در یادگیری مبتنی بر بازی استفاده میشوند، معمولاً فعالیت های مختلفی از جمله حرکات بدنی، حل مسئله، تفکر استراتژیک و هماهنگی بین اندام ها را شامل میشود که انجام اینگونه فعالیت ها به خردسالان کمک میکند علاوه بر رشد و توسعه مهارت های فیزیکی، سلامتی جسمانی و روانی خود را تقویت کنند.
همچنین بخوانید: مهدکودک در تهرانپارس
یادگیری مبتنی بر بازی از بخش های متفاوتی تشکیل شده است که هدف نهایی هر کدام از آنها مشارکت دادن کودکان و یادگیری مفاهیم پایه و علمی است. در ادامه این متن انواع تکنیک های یادگیری بر مبنی بازی را بررسی میکنیم:
اگر بخواهیم محبوب ترین نوع یادگیری مبتنی بر بازی را معرفی کنیم، بازی های دیجیتالی را میتوان در این لیست قرار داد. تقریبا برای اکثریت افراد دسترسی به پلتفرم هایی که برای یادگیری مبتنی بر بازی طراحی شدهاند آسان ترین راه است. برای مثال یادگیری مبتنی بر بازی کلمات به کودکان ، املا صحیح کلمات را نشان میدهد و به آنها میآموزد معنی دقیق کلمات چیست؟! همچنین معلمان برای تکلیف دادن به دانش آموزان میتوانند از چالش های این نوع از بازی ها استفاده کنند.
پیش از اینکه یادگیری با بازی های دیجیتالی ادغام شود، بازی های سنتی نقش موثری را در یادگیری مفاهیم و مهارت های پایه، برای کودکان داشت البته که این تکنیک هنوز هم مورد استفاده برخی از بزرگسالان هنگام آموزش مفاهیم ریاضی و… به کودکان است و بسیاری از معلمان بازی های سنتی را برای آموزش و افزایش یادگیری کودکان در کلاس درس ترجیح میدهند چرا که بازی های سنتی بر خلاف بازی های دیجیتالی کمتر باعث حواس پرتی خردسالان میشود.
همچنین بخوانید: علت ناخن جویدن کوذکان
انجام برخی از بازی ها علاوه بر اینکه جنبه سرگرم کنندهای برای کودکان دارند به یادگیری بهتر برخی از مهارت ها و مفاهیم پایه کمک میکنند. در ادامه متن به معرفی و بررسی چند بازی مفید برای آموزش کودکان میپردازیم:
بازی های رومیزی نیاز به تفکر انتقادی و تمرکز دارند. بازی های شانسی و تصمیم گیری مالی زیرکانه مانند مونوپولی میتواند به آموزش مفاهیم ریاضی (جمع و تفریق و شمارش پول ها) کمک کند. یا بازی استرابل (Scrabble ) که یکی دیگر از بازی های مفید برای افزایش یادگیری کودکان است میتواند به بهبود توانایی ذهنی، املا و استعداد کودک برای یادگیری کلمات جدید کمک کند.
بازی های پازلی یکی از بهترین ابزارهای یادگیری برای کودکان هستند که نه تنها به تقویت و بهبود مهارت حل مسئله و تفکر منطقی کودک کمک میکند بلکه موجب بهبود خلاقیت کودک نیز میشود. شما میتوانید این نوع از پازل ها را ماند سودوکو، پازل کلمه ای و … را با دروس کودک ترکیبب کنید تا آنها بتوانند با لذت بیشتری مفاهیم آموزشی که در اختیارشان قرار میدهید را درک کنند.
بازی های شبیه سازی به کودکان این امکان را می دهد تا به دنیای خیالی شیرجه بزنند و تجربیات و مشکلات واقعی زندگی را بازسازی کنند و در نهایت برای برطرف کردن مشکلات به دنبال راه حل های مناسب بگردند. در این دنیای خیالی کودکان به مرور میآموزند تا مشکلات مربوط به تحصیل را نیز در حین تفرح حل کنند.
همچنین بخوانید: بهترین خانه بازی در تهرانپارس
2 Comments
چجوری بازیها به تفکر انتقادی کمک میکنن؟
بازیها به کودک میگن که همیشه فکر کردن به یک جواب درست نیست. وقتی که بازی میکنن، ممکنه با مشکلات و چالشهای مختلف روبرو شن و باید راهحلهای مختلفی رو امتحان کنن. اینجوری فکر کردن باز و آزاد رو یاد میگیرن و به راحتی مسائل رو حل میکنند.