بی اختیاری ادرار در کودکان (urinary incontinence) یا شب ادراری (enuresis) از دست دادن کنترل مثانه است. در کودکان زیر 3 سال، عدم توانایی کنترل کامل مثانه طبیعی است. با بزرگتر شدن کودکان، توانایی کنترل مثانه آنها نیز افزایش می یابد. شب ادراری می تواند در طول روز یا شب اتفاق بیفتد. شب ادراری می تواند باعث ناراحتی کودک و والدین شود اما مهم است که صبور باشید و به یاد داشته باشید که این تقصیر فرزند شما نیست. کودک کنترلی بر شب ادراری ندارد. راه های زیادی برای درمان شب ادراری و کمک به کودک شما وجود دارد که در این مقاله به آنها اشاره خواهیم کرد.
شب ادراری زمانی مشکل ساز می شود که کودک به مدت چندین سال تا سنین 5 الی 6 سال نتواند توانایی کنترل مثانه و ادرار خود را پیدا کند. با این حال بسیاری از کودکان ممکن است هر از گاهی شب ادراری داشته باشند. ممکن است برای برخی از کودکان بیشتر از سایر کودکان طول بکشد تا کنترل مثانه خود را یاد بگیرند. همجنین جالب است بدانید دختران اغلب قبل از پسران کنترل مثانه خود را یاد می گیریند. به همین دلیل شب ادراری در دختران زودتر از پسران تشخیص داده می شود.
پزشکان شب ادراری را به 4 نوع تقسیم می کنند. یک کودک ممکن است یک یا چند نوع از این موارد را داشته باشد:
همچنین بخوانید: 11 راهکار تقویت حافظه کودکان
شب ادراری علل احتمالی زیادی دارد. علت دقیق شب ادراری گاهی مشخص نیست. اما برخی از علل احتمالی ممکن است شامل یک یا چند مورد از این عوامل باشند:
قابل ذکر است یکی از عواملی که احتمال ابتلا به عفونت ادراری را افزایش میدهد، تنگی مجرای ادراری در کودکان است. تنگی مجرای ادرار به معنای باریک یا مسدود بودن مجاری ادراری است که باعث میشود کودک به سختی ادرار کند، در مواقعی نیز دیده میشود کودکانی که به تنگی مجرای ادرار مبتلا هستند، به دلیل احساس سختی و ناراحتی که در دفع ادرار دارند، ادرار خود را نگه میدارند و همین ابر باعث عفونت یا سوزش ادرار در کودکان میشود.
همچنین بخوانید: بی اختیاری ادرار در کودکان
دلایلی که در ادامه ذکر شده میتوانند علت بی اختیاری ادرار کودکان در طول روز یا روز ادراری باشند:
پزشک معالج کودک شما احتمالا از شما درباره کودکتان و رفتار های او در طول روز سوال خواهد کرد. حتماً موارد زیر را به پزشک بگویید:
پزشک ممکن است فرزند شما را معاینه فیزیکی نیز بکند. ممکن است فرزند شما به آزمایشاتی مانند آزمایش ادرار یا آزمایش خون نیز نیاز داشته باشد. این موارد برای بررسی یک مشکل پزشکی مانند عفونت یا دیابت انجام می شود.
همچنین بخوانید: چگونه کودک خود را برای مهد کودک آماده کنیم؟
در بسیاری از موارد شب ادراری به مرور زمان از بین می رود و نیازی به درمان ندارد. در صورت نیاز به درمان بی اختیاری ادرار در کودکان، روش های زیر می توانند کمک کننده باشند:
تغییرات در مصرف مایعات: ممکن است به شما گفته شود که در ساعات معینی از روز یا عصرها به کودکتان مایعات کمتری دهید.
دور نگه داشتن کافئین از رژیم غذایی کودک: کافئین را می توان در بسیاری از نوشابه ها یافت. همچنین در چای سیاه، قهوه و شکلات یافت می شود.
شب بیداری طبق برنامه: به این معنی که کودک خود را در شب بیدار کنید تا ادرار کند.
استفاده از زنگ هشدار: رطوبت این سیستم از سنسوری استفاده می کند که رطوبت را تشخیص می دهد و زنگ هشدار را به صدا در می آورد.
دارودرمانی: داروها می توانند سطح ADH را افزایش دهند یا عضلات مثانه را آرام کنند.
مشاوره: مشورت با یک مشاور می تواند به فرزند شما کمک کند تا با تغییرات زندگی یا استرس های دیگر کنار بیاید.
برای پیشگیری ار شب ادراری و به طور کلی بی اختیاری ادرار در بچه ها باید برخی نکات را همواره مد نظر داشته باشید:
مدیریت استرس: مطمئن شوید نگرانی بزرگی در ذهن کودک شما ایجاد نشود. (زیرا اضطراب از عوامل اصلی شب ادراری است)
مدیریت مصرف کافئین: مراقب میزان کافئین مصرفی توسط کودکتان باشید.
مدیریت زمان دستشویی رفتن: کودک خود را به دستشویی رفتن و ادرار کردن قبل از خواب و در طول روز عادت دهید.
مدیریت مصرف مایعات: ترجیحا تا چند ساعت قبل از خواب از نوشیدن مایعات خودداری کنند.
منبع: www.hopkinsmedicine.org