آداب غذا خوردن و آداب سر سفره نشستن همواره از قدیم الایام در تمام فرهنگ های دنیا بوده است و ملل مختلف آداب و رسوم مختلفی را هنگام غذا خوردن رعایت میکنند. کودکان از سنین پایین با آداب غذا خوردن و نحوه رفتار صحیح هنگام غذا خوردن باید آشنا شوند تا در آینده نیز به فرزندان خود آموزش دهند. در این مقاله به نکاتی که کودکان هنگام غذاخوردن باید آنها را رعایت کنند، اشاره میکنیم. با ما همراه باشید.
با توجه به اینکه کودکان در طول روز با وسایل مختلفی مثل اسباب بازی ها و عروسک ها و همچنین وسایل الکترونیکی مانند گوشی موبایل و تبلت استفاده میکنند، بسیار توصیه شده است که حتما قبل از صرف غذا دستان خود را با آب و صابون یا مایع دستشویی تمیز و با دقت بشویند.
اگر فرزند شما به سنی رسیده است که توانایی جابجایی وسایل سفره را دارد، میتوانید او را در حد توانش در چیدن وسایل سفره شریک کنید. این کار باعث میشود تا کار گروهی را آموزش ببیند و روحیه همکاری در او تقویت شود.
از آوردن تلفن همراه یا موبایل یا اسباب بازی به سر سفره غذا پرهیز کنند. این کار باعث عدم توجه کامل آنها به غذا و حواس پرتی آنها میشود. همچنین این کار در برخی فرهنگ ها بی احترامی به سفره تلقی میشود.
در بیشتر فرهنگ ها و ادیان مانند مسیحیت، یهودیت و اسلام به خواندن دعا بصورت دست جمعی بر سر سفره غذا توصیه شده است. اگر خواندن دعا قبل از صرف غذا در فرهنگ خانواده شما وجود دارد، به کودک خود آموزش دهید تا قبل از شروع به غذاخوردن دعا بخواند.
یکی از متداول ترین سنت ها در فرهنگ های مختلف، منتظر ماندن و عدم شروع به خوردن غذا قبل از حضور همه افراد به دور سفره یا میز غذا است. به کودک خود آموزش دهید تا قبل از اینکه همه افراد جمع به دور سفره یا میز حاضر نشدند، شروع به خوردن غذا نکند؛ مگر اینکه دیگران این اجازه را داده باشند.
بچه ها عادت دارند که سر میز با هم سن و سالان یا اعضای خانواده خود صحبت کنند، اما باید بدانند که با دهان پر این کار را انجام ندهند. چرا که باعث میشود تا دیگران حرفشان را درست نشوند. همچنین این کار باعث میشود تا دیگران غذای داخل دهان آنها را ببیند که صحنه خوبی نیست.
بسیار پیش می آید که شما به یک مهمانی دعوت شده اید و میزبان غذایی آماده کرده است که فرزند شما آن غذا را دوست ندارد. باید به فرزندتان آموزش دهید که دوست نداشتن آن غذا را بصورت بلند و مستقیم به میزبان ابراز نکند چرا که ممکن است باعث شرمندگی و خجالت میزبان شود. به کودکتان بگویید که در چنین مواقعی تا جایی که میتواند حتی اگر شده به مقدار کم از غذای آماده شده میل کند و در صورتی که به هیچ وجه حاضر به انجام این کار نشد، ضمن تشکر کردن از میزبان بابت تهیه غذا از او عذرخواهی کند.
برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است کودکتان را به خوردن انواع غذاها از سنین پایین عادت دهید تا چنین اتفاقی در آینده گریبان گیر شما نشود.
برخی مواقع برخی غذاها باعث میشوند که کودکان وسوسه شوند تا با غذایشان بخواهند بازی کنند. برای مثال سبزیجات پخته شده ممکن است باعث شوند تا فرزندتان بخواهد با نخودفرنگی های داخل بشقابش بازی کند. به کودکان خود آموزش دهید که این کار باعث میشود در مهمانی ها بی احترامی تلقی شود. پس در خانه هم تمرین کنند تا در مراسمات بزرگتر وسوسه به انجام این کار نشوند.
استفاده از قاشق شخصی برای کشیدن خورشت که خودش معمولا یک قاشق بزرگتر دارد، کار اشتباهی است. باید به کودکان یاد دهید که اگر میخواهد از ظرف ماست برای خودش ماست بریزد، باید با قاشق مربوط به ظرف ماست این کار کند و از قاشق شخصی خودش استفاده نکند.
اگر در آنسوی سفره یا میز غذا، ظرف سالاد قرار دارد، باید از کسانی که به سالاد نزدیکتر هستند بخواهد تا به او ظرف را بدهند. این کار باعث میشود تا کودک در سفره خم نشود.
به کودکان باید آموزش داده شود تا پس از خوردن غذا، از کسانی که غذا را تهیه کرده اند تشکر کند. این کار باعث میشود تا فرزندتان قدردان زحمت دیگران باشد.
پس از اینکه غذا تمام شد در جمع کردن وسایل سفره به پدر و مادر خود کمک کنند تا سفره سریعتر جمع شود.