” چیکار کنم که فرزندم بتونه راحت کلمات رو ادا کنه؟”، “برای تقویت فن بیان باید فرزندم رو چه کلاسی ببرم؟”، “کتاب یا فیلم آموزشی برای تقویت فن بیان کودک هست؟ ” و …
اینها همه سوالات پر چالشی هستند که ذهن اکثر والدین با فرزندانی که دچار مشکل فن بیان هستند، به خود درگیر میکند. خیلی از کودکان در ادای صحیح کلمات با مشکل رو به رو هستند و نمیتوانند به درستی کلمه را بیان کنند، برخی دیگر به دلیل کم حرفی، خانواده را مجاب میکنند تا برای تقویت بیان به فکر یک راهکار موثر باشند و کودک خود را برای بهبود و آموزش فن بیان به کلاس های تقویتی یا نزد یک روانشناس خبره و گفتار درمان ببرند.
در ادامه این مقاله قصد داریم علاوه بر معرفی فیلم و کتاب آموزشی برای تقویت فن بیان کودکان ، راهکارهای موثر برای تقویت این مهارت به شما معرفی کنیم پس از شما دعوت میکنیم تا انتهای متن ما را همراهی کنید.
به طور کلی ۴ اصل مهم در فن بیان کودکان وجود دارد. برای اینکه کودکان بتوانند به بهترین نحو نکات مهم و لازم را در زمینه تقویت بیان آموزش ببینند، به یک استاد ماهر و تمرینات مستمر نیاز دارند. پس حتماً باید به این موضوع توجه داشته باشید. از آنجایی که این ۴ مهارت در فن بیان مکمل یکدیگر هستند باید در کنار هم آموزش داده شوند تا بهترین نتیجه در یادگیری خردسالان حاصل شود.
یکی از دلایلی که باعث میشود کودکان آنچه را که در ذهن خود دارند در حضور جمع بیان نکنند، خجالتی بودن آنهاست. به همین منظور اگر میخواهید فرزندتان به راحتی و بدون خجالت زدگی به صحبت کردن در حضور افراد دیگر بپردازد، نکات تقویت فن بیان زیر را مد نظر داشته باشید:
برخی از والدین به دلیل اینکه سن فرزندشان کم است، به آنها اجازه صحبت کردن در مورد موضوعی را نمیدهند و همین مسئله موجب سرکوب کودک میشود.
کودکانی که اجازه اظهار نظر ندارند در بیرون از محیط خانه نیز ترس صحبت کردن و اظهار نظر درباره موضوعی را دارند تا مبادا از سوی والدین سرزنش شوند؛ بنابراین ترجیح میدهند در حضور جمع سکوت کنند. این موضوع باعث میشود کودک نتواند حرفش را بزند یا آنچه که باب میلش نیست را رد کند.
معمولاً کودکانی که فعالیت بیشتری در اجتماع دارند بهتر میتوانند نسبت به همسن و سالان خود صحبت کنند و این به دلیل تعامل مداوم آنها با سایر افراد است. حضور در گروه همسالان این فرصت را به کودکان میدهد تا بتوانند با افراد دیگری به جز والدین خود در حال صحبت باشند.
ارتباط با سایر افراد علاوه بر اینکه موجب افزایش اعتماد به نفس در کودکان میشود، به دلیل صحبت کردن و تقلید از دیگران به آنها کمک میکند تا به راحتی صحبت کنند و کلمات را به شیوه صحیح ادا کنند.
برای این منظور قرار دادن کودکان در محیط هایی مانند مهدکودک، خانه بازی، کلاس های هنری، کلاس های ورزشی و … میتواند در تقویت فن بیان کودک بسیار موثر واقع شود.
بهترین خانه بازی کودک در شرق تهران
یکی از تکنیک هایی که موجب تقویت فن بیان کودکان میشود گسترش دایره لغات است. بسیاری از کودکان، خصوصاً خردسالانی که در سال های اول زندگی خود هستند به دلیل محدود بودن دایره لغاتشان نمیتوانند به طور کامل خواسته خود را بیان کنند و به جملات کوتاه و چند کلمه ای که گاها بی معناست اکتفا میکنند. گاهی اوقات سرزنش های خانواده، مورد تمسخر قرار گرفتن کودک، بی توجهی به آنها و … نه تنها کمکی به بهتر شدن کودک نمیکند، بلکه موجب خجالت و سرخوردگی آنها میشود و دیگر تمایلی برای صحبت کردن با دیگران ندارند.
برای گسترش دایره لغات کودکان بهتر است در روز، زمان بیشتری را برای صحبت کردن با آنها صرف کنید. همچنین کتاب خوانی، آواز خواندن، جمله سازی، و … میتواند راهکار خوبی برای افزایش دایره لغات کودکان باشد.
بسیاری از کودکان با وجود اینکه فن بیان قوی دارند اما با این حال در ادا صحیح کلمات با مشکل رو به رو هستند. این موضوع حتی ممکن است به دلیل تشویق بزرگسالان به نوع صحبت کردن کودک باشد؛ برای مثال کودک ۵ ساله ای را تصور کنید که به جای استفاده از کلمه “بیرون” از کلمه “دَدَ” یا به جای استفاده از کلمه “آماده” از کلمه “آدامه” استفاده میکند و مورد توجه و تشویق والدین یا سایر افراد قرار میگیرد.
حمایت و تشویق بزرگترها در خصوصِ این قضیه باعث تقویت و شکل گیری گفتار کودک شده و در نهایت ممکن است تا بزرگسالی استفاده از این کلمه را ادامه دهد و از شکل صحیح آن استفاده نکند. البته این تنها یکی از مواردی است که موجب تلفظ نادرست کلمات در کودکان میشود و به طبع، موارد دیگری نیز در این زمینه تاثیرات خود را میگذارد. اما راه حل آن چیست؟
شما برای آموزش شکل صحیح کلمات به کودک، میتوانید از برخی از تکنیک ها در این راستا استفاده کنید از جمله:
یکی از موثرترین عواملی که موجب تقویت فن بیان بهتر کودکان میشود استفاده صحیح از زبان بدن است. بنابراین تسلط در این زمینه میتواند کمک بزرگی به فن بیان بهتر کودکان کند. برای مثال زمانی که کودک مهارت استفاده صحیح از زبان بدن را میآموزد میداند که در مواقع صحبت کردن نباید مدام تکان بخورد و بیشتر باید بر روی صحبت و حرکات بدن متمرکز باشد.
والدین بهترین الگو های کودک هستند بنابراین میتوانند برای آموزش این مهارت، بیشتر بر روی اعمال و رفتارشان دقت کنند. همچنین توصیه ای که برای والدین، در آموزش زبان بدن به کودکان داریم این است که:
راهکار های کنترل عصبانیت در کودکان 3 تا 6 سال
علاوه بر نکات گفته شده در متن فوق موادرد دیگری نیز برای تقویت فن بیان کودکان وجود دارد که در ادامه به برخی از این تکنیک های موثر اشاره میکنیم:
یکی از مهم ترین ارکان در تقویت مهارت فن بیان، تصور ذهنی است؛ بر همین مبنی بسیاری از بازیها، خصوصاً بازی های اشیاء و اجزاء بر پایه تصور و تجسم طراحی شدهاند. به این صورت که در این بازی هر یک از شرکت کنندگان خود را به جای یک شی یا یک جزء تصور میکند و از زبان او شروع به حرف زدن میکنند، مانند:
اصلی ترین هدف این بازی، ترغیب کودکان به صحبت کردن درباره آنچه که در ذهنشان میگذرد است. در این بازی کودکان به نوبت خود را به عنوان یک پادشاه یا یک ملکه تصور میکنند و در این مقام خواسته یا آرزو خود را به عنوان فرمان اعلام میکنند.
5 غذای مناسب کودکان در آلودگی هوا
بسیاری از والدین در مواقعی که فرزندشان کلمه ای را اشتباه تلفظ میکند، از سر دلسوزی، آموزش و … سعی بر تصحیح آن دارند که این کار، نه تنها کمکی به کودک نمیکند بلکه تاثیرات منفی را نیز برای او به همراه دارد. بنابراین توصیه میشود در مواقعی که فرزندتان در حال صحبت کردن است، یک شنونده فعال باشید و با تغییر حالات چهره و تکان دادن سر به او نشان دهید که صحبت های او برای شما ارزشمند است.
البته باید این نکته را به یاد داشته باشید در مواقعی که فرزند شما نمیتواند کلمات را درست بیان کند از گوشزد کردن دائم آن پرهیز کنید تا او مجبور نشود جمله را دوباره از اول برای شما بازگو کند.
یکی دیگر از بهترین راهکارها برای تقویت فن بیان کودک، به کار بردن تمرین بلندخوانی شعر، داستان و قصههاست، البته نه با صدای گوش خراش و بلند
در صورتی که فرزندتان خواندن بلد است، کتاب خوانی را تبدیل به یک بازی کنید و در این روند همراه او باشید. اگر هم هنوز قادر به خواندن متون نیست میتوانید با خواندن یک شعر از حفظ یا همراهی کردن با خواننده ای که صدایش از تلویزیون پخش میشود، کودک را به تلفظ صحیح کلمات ترغیب کنید.
مهدکودک به عنوان یک محیط آموزشی و سرگرمی برای کودکان، نقش مهمی در تقویت فن بیان آنها دارد. در مهدکودک، کودکان با همکاری و تعامل با هم و همچنین با معلمان و سایر کارکنان، مهارتهای زبانی و ارتباطی خود را تقویت میکنند.
از جمله فعالیتهایی که در مهدکودک برای تقویت فن بیان کودکان انجام میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در آخر این مقاله قصد داریم برای کمک بیشتر به یادگیری مهارت فن بیان چند کتابی که در این زمینه نوشته شده است را معرفی کنیم. البته برخی از آنها مخصوص کودکان نیست اما از آنجایی که فن بین شما بر فرزندتان تاثیر گذار است، توصیه میشود از این کتاب های آموزشی استفاده کنید از جمله:
نام نویسنده | نام کتاب |
ندا سعادتی راد | کتاب مهارت های فن بیان کودک و نوجوان |
مهناز دریایی | اعتماد به نفس و فن بیان کودکان |
منیژه عابدی درچه | بازی های آموزشی برای پرورش هوش زبانی کلامی کودکان (۴ تا ۶ سال) |
منیژه عابدی درچه | بازی های آموزشی برای پرورش هوش زبانی کلامی کودکان (۷ تا ۱۲ سال) |
دیل کارنگی | آیین سخنرانی |
مجتبی مصطفایی | فن بیان کودکان |
استفان ای. لوکاس | هنر سخنرانی |
ادل فبر و الین مازلیس | چگونه با کودکان صحبت کنیم تا گوش کنند و چگونه گوش دهیم تا کودکان صحبت کنند |
برایان تریسی | قدرت بیان |
همانطور که در متن فوق به آن اشاره کردیم یکی از بهترین روش هایی که منجر به تقویت فن بیان در کودکان میشود، آواز خواندن با آنها است. به طور کلی زمانی که کودکان در معرض موسیقی و آواز خواندن قرار میگیرند میتوانند به طرز قابل توجهی مهارت های کلامی خود را تقویت کنند. آنها با تکرار و ریتم و قافیه اشعار متفاوتی را حفظ کرده و از این رو، فن بیان در کودکان تقویت پیدا میکند.
با این حال آواز خوانی برای کودکان بسیار ارزشمند است و مزیت های زیر را به دنبال دارد:
در این مقاله روش هایی که به تقویت فن بیان در کودکان کمک میکند، اشاره کردیم. راهکارهای ساده ای برای بهبود و ارتقای این مهارت وجود دارد که اگر بخواهیم به صورت خلاصه آنها را نام ببریم موارد زیر را شامل میشود:
علاوه بر موارد فوق، حضور کودک در مهدکودکهای لاکچری مانند مهد و خانه کودک پیشروپلاس، سبب میشود تا قدرت فن بیان و صحبت کردن در کودکان شما بهبود یابد و مهارت حرف زدن در فرزندتان رشد و توسعه پیدا کند.